Mobiel menu sluiten icoonsluiten
<- Terug naar overzicht
23 mei 2022

Muziek luisteren samen met uw naaste met dementie

Man met dementie luistert naar muziek op de bank en geniet Muziek en dementie: u hebt hier vast weleens iets over gelezen. Muziek heeft vaak een bijzondere uitwerking op mensen met dementie. Zet u weleens de favoriete muziek van uw naaste met dementie op? Het kan heel fijn zijn om er samen eens écht voor te gaan zitten en te kijken hoe uw naaste reageert op de muziek. Weet u niet naar welke muziek uw naaste met dementie graag luistert? Probeer dan muziek op te zetten uit de tijd dat uw dierbare 15-25 jaar oud was. Deze muziekherinneringen blijven vaak lang bewaard in het geheugen. 

Onderzoek naar effect muziek op mensen met dementie

Uit onderzoek blijkt dat muziek vergeten herinneringen weer naar boven kan halen. Dit geldt niet voor alle muziek, maar wel voor hun favoriete muziek en muziek die een emotionele reactie opwekte toen uw naaste rond de 20 jaar oud was. Muziek kan niet alleen herinneringen naar boven halen, maar kan ook het gevoel dat hierbij hoorde naar boven halen.

Naast herinneringen naar boven halen suggereert onderzoek dat het luisteren naar of zingen van liedjes emotionele en gedragsmatige voordelen kan bieden voor mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Muzikale herinneringen blijven vaak bewaard bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Hersengebieden die verband houden met het muzikaal geheugen blijven relatief onbeschadigd door de ziekte.

Daarnaast kan het samen luisteren naar muziek er ook voor zorgen dat mensen contact kunnen maken met een dierbare met dementie. Bij de ziekte van Parkinson kan muziektherapie leiden tot verbeterde motoriek, zoals dansen. Echter, zodra de muziek stopt, stopt ook de verbetering van de motoriek. Bij dementie kan muziek het gedrag, de stemming en in sommige gevallen de cognitieve functie verbeteren, wat nog uren en dagen kan aanhouden nadat de muziek is gestopt.

Tips om de favoriete muziek van uw naaste te vinden

Zou u graag met uw dierbare naar muziek willen luisteren, maar heeft u of uw naaste geen uitgebreide muziekcollectie? Dan kunt u uiteraard een bezoekje brengen aan de plaatselijke platenzaak of kringloopwinkel en op zoek gaan naar de favoriete muziek van uw naaste. Maar een veel fijnere oplossing is om de muziek online op te zoeken. Wij geven u een paar tips.

  • YouTube: YouTube is een online platform waar gebruikers gratis (muziek)video’s kunnen uploaden en bekijken. Typ in de zoekbalk waar u naar op zoek bent en met een beetje geluk vindt u direct wat u zoekt.

  • Radio-remember: Radio-remember is een online radiostation voor ouderen met dementie (70+). Ze omschrijven zichzelf als belevingsradio. Radio-remember verkoopt abonnementen waarmee je van 7.00 – 22.00 uur muziek kunt luisteren. De muziek is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling en de thuissituatie. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek) terwijl rond koffietijd, de muziek wat pittiger is (amusementsmuziek, hits e.d.). De muziek komt veelal uit de jaren ’45-’63.

  • Spotify: Spotify is een digitale muziek streamingservice waar je gratis gebruik van kunt maken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar afspeellijsten met muziek uit de jaren ’30-’40, ’50-’60 of ’70-’80 afhankelijk van de leeftijd van uw naaste. U kunt de muziek afspelen via uw smartphone, tablet, computer of laptop en televisie.

Persoonlijke begeleiding afgestemd op de interesses van uw naaste

Bent u op zoek naar goede persoonlijke begeleiding van uw ouder of partner (met dementie)? Bij Vertroetel je Ouders is de match tussen uw naaste en onze persoonlijk begeleider enorm belangrijk. Wij besteden hier veel aandacht aan. Onze persoonlijk begeleiders hebben minimaal hbo+ niveau. Ze zijn sensitief, empathisch, beschikken over levenservaring en hebben veel affiniteit met de vragen en behoeften van ouderen. 
Onze persoonlijk begeleiders beschikken daarnaast over diverse kennisgebieden, hobby's, passies en vaardigheden. Met diverse achtergronden zoals kunstenaars, musici, mensen uit de zorg en mensen uit het bedrijfsleven. Al onze matches zijn écht op maat. 
Bent u benieuwd wat wij voor uw vader, moeder of naaste kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en klik hier of bel ons op 085-1304218.

Bent u op zoek naar een baan als persoonlijke begeleider in de zorg?

Vertroetel je Ouders is een kleinschalige, professionele organisatie die in 2008 is opgericht door Tom Crouse. Op dit moment zijn wij op zoek naar ervaren persoonlijk begeleiders. Hebt u veel affiniteit met ouderen? Hebt u veel hobby’s of passies en wilt u graag bijdragen aan hun kwaliteit van leven? Zoals u eerder kon lezen staat bij ons de match centraal. Wij koppelen u dus altijd aan een client die ook bij u past.

Ga naar de vacature en solliciteer direct!

Bronnen: 

Zorg voor beter Chapter 11 - Music and dementia (2015) Music and the wellbeing of people with dementia (2006) Music and Dementia: An Overview (2017)