Mobiel menu sluiten icoonsluiten
<- Terug naar overzicht
03 mei 2022

Langer thuis wonen met dementie

blog omgaan met dementie tips vertroetel je ouders mantelzorg Heeft uw ouder of partner dementie en wil u graag dat hij of zij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen? Dan is het onder andere belangrijk dat u zorgt voor een veilige thuissituatie. Veiligheid in huis is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Een hoge drempel of een verdwaald stuk speelgoed op de trap kan gemakkelijk een val of verwonding veroorzaken. 

Evalueer de veiligheid in huis

Probeer de veiligheid te evalueren vanuit het oogpunt van uw naaste met dementie. Kan uw partner of ouder veilig naar boven lopen via de trap? Dwaalt uw naaste weleens door het huis? Staat hij of zij 's nachts op? Al deze vragen zijn belangrijk wanneer langer thuis wonen het doel is.
Controleer vervolgens elke kamer op mogelijke gevaren en bedenk welke eventuele aanpassingen nodig zijn. Het is makkelijker voor u om aanpassingen aan de omgeving te maken, dan voor de persoon met dementie om zich aan te passen. Naarmate de dementie vordert zal langer thuis blijven wonen steeds lastiger worden. Het is daarom belangrijk de situatie af en toe opnieuw te evalueren en om hulp in te schakelen wanneer dit nodig is.

Praktische tips voor langer thuis wonen met dementie

Uit cijfers van Veiligheid NL blijkt dat van alle ouderen (65 jaar en ouder) ongeveer 34 procent minimaal één keer per jaar valt. In 2018 was ruim twee derde van de letsels bij een valongeval ernstig. Een derde van de ouderen werd na een bezoek aan de spoedeisende hulp opgenomen in het ziekenhuis. Het is daarom belangrijk om het huis zo veilig mogelijk te maken en zo de kans op incidenten te verkleinen.
Wilt u dat uw partner of ouder langer thuis kan wonen dan is het belangrijk om het thuis veilig te maken. Dit heeft niet alleen als doel om valincidenten te voorkomen, maar ook als doel om de algemene veiligheid te verhogen. Hier enkele tips:
  • Hang noodnummers en uw adres op veel plekken in huis. Een ouderwetse vaste telefoon (of meerdere daarvan) is prettig. 
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van verlengsnoeren door lampen en apparaten dicht bij stopcontacten te plaatsen. Is dit niet mogelijk? Bevestig dan de verlengsnoeren aan de plinten om te voorkomen dat uw naaste hierover struikelt.
  • Zorg dat de trapleuning stevig is. 
  • Vermijd rommel, hier kan uw naaste over vallen en het kan zorgen voor te veel prikkels.
  • Verlaag drempels waar mogelijk.
  • Zorg ’s nachts voor licht en laat een nachtlampje branden. Zo kan uw naaste gemakkelijker naar de wc ’s nachts.
  • Zorg dat uw naaste met dementie genoeg beweging krijgt. Blijven bewegen is een van de allerbelangrijkste manieren om de kans op vallen te verkleinen en daarnaast heeft het ook een positief effect op de gemoedstoestand van uw naaste.
  • Zorg dat uw naaste zijn of haar medicatie neemt. Er zijn speciale medicijndoosjes te koop die signalen geven wanneer het tijd is om de medicijnen in te nemen. Informeer ernaar bij de apotheek.

Onveilige situaties in huis voorkomen

Naast dat vallen gevaarlijk is zijn er ook andere situatie die gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen, het fornuis aan laten staan of heet (kokend) water. Wees er alert op dat uw naaste het gas uitzet en zorg altijd voor een goede rookmelder in de keuken.
Daarnaast bewaren de meeste mensen schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje. Wellicht staat hier een selectie van bleek, gootsteenontstopper en/of andere schadelijke middelen. Zorg dat giftige schoonmaakmiddelen niet gemakkelijk voor het pakken liggen en berg deze veilig op. 

Verhoog de veiligheid ter ondersteuning van langer thuis wonen:

  • Dek ongebruikte stopcontacten af met kindveilige stekkers.
  • Installeer rookmelders en koolmonoxidemelders in of bij de keuken. Controleer regelmatig of de batterijen nog werken.
  • Indien nodig kunt u het bestaande (breekbare) servies van aardewerk en glas vervangen door kunststof glazen en/of borden die niet kunnen breken.
  • Zorg ervoor dat het looppad altijd vrij is.
  • Het kan handig zijn om deurstoppers of deurklemmen te installeren. Deze voorkomen dat er vingers tussen de deur komen.

Wilt u uw naaste ondersteunen in het zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Schakel dan professionele hulp in en verhoog uw gemoedsrust. Deze tips kunnen wellicht een handje helpen, maar dat maakt uw zorg als mantelzorger niet minder zwaar. 
Wij bieden professionele hulp aan ter ondersteuning van mantelzorgers. Wij vinden het belangrijk dat uw vader, moeder of partner en onze begeleider goed bij elkaar passen. Daarom besteden we veel aandacht aan het vinden van de juiste match. Deze match wordt gemaakt op basis van onder andere interesses, karakter, achtergrond en behoefte.
Vraag een kosteloos expertgesprek aan! Wilt u meer informatie over wat Vertroetel je Ouders voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen:

Langerthuiswonen.nl Cijferrapportage valongevallen ouderen 65+ in privé-sfeer (2018)