Ogen en oren

eenzaamheid ouderen

Moeder (89) heeft vasculaire dementie en beginnende Alzheimer. Ze woonde in een serviceflat maar dat ging niet langer. Nu zit ze sinds kort in een verpleeghuis. Ik ben een beetje haar mantelzorger;ik bezoek haar nu 1 a 2 keer per week.

Moeder hield altijd veel van lezen en muziek en was erg op haar privacy gesteld. In het verpleeghuis zit zij echter soms de hele dag in ‘de huiskamer’ met de andere bewoners. Hoewel zij zelf steeds meer in de war raakt en zich minder van haar situatie bewust is heb ik deze situatie nog niet echt geaccepteerd.

Via ”Vertroetel je Ouders” heb ik Elise (46) gevonden die vier keer per week op bezoek gaat bij moeder Zij neemt haar mee naar het restaurant of de tuin waar ze gesprekken voeren en zij haar voorleest uit boeken die zij nog goed kent van vroeger. Ik heb Elise gevoed met belangrijke gebeurtenissen uit moeders leven als kapstok voor de gesprekken. Elise brengt wekelijks verslag uit over haar bezoeken en ook over dingen die haar opvallen. Moet er bijvoorbeeld kleding bijgekocht worden.

Dankzij ”Vertroetel je Ouders” slaap ik een stuk beter en met minder schuldgevoel. Moeder spreekt heel positief over de bezoeken van Elise: “Elise is een schat, met haar is het altijd gezellig” zegt ze dan.

Tim (53)

Call Now Button
Bel me terug
close slider

Bel me terug